Eyp Nedir-Nasıl Yapılır-Gözle Arama

Askerlikte en çok dikkat edeceğiniz şey bana sorarsanız "EYP" dir.Her ne kadar ülkemizde terör sorunu bitmiş gibi gözükse de hep dediğimiz gibi ne zaman ne olacağı belli olmaz.

Eyp nedir ;

El yapımı patlayıcı kelimesinin baş harfleri ile ortaya çıkan eyp önlemi çok zor bir saldırı çeşididir.

Aklınıza gelebilecek her türlü madde patlayıcı haline gelmektedir bu nedenle intikal halindeyken çok dikkatli olunmalıdır.


Eyp ler mayın dedektörleri ile bulunması çok zor bir patlayıcı çeşididir.Bu nedenle eyp lere karşı dikkatli bir gözle arama yapılmalıdır.

Çünkü eyp yapılan yerde büyük ihtimal anlaşılabilecek bazı ipuçları bulunmaktadır.Toprak renginin değişmesi,topraktaki şişkinlikler,kablo parçaları,telefon pili vb aklınıza gelebilecek her türlü aykırı durum eyp belirtisi olabilir.

Bu nedenle intikal halindeki askerlerin hepsi gözle arama yapmalıdır.Bunun yanında intikaldeyken arazide hiçbir maddeye temas edilmemelidir.

Örnek vermek gerekirse arazide gördüğünüz kola kutusuna vurmayın,yerde bulduğunuz gazetelere dokunmayın,aralık mesafeleri uzak tutun,çok sıcak havalarda gölgeliklere ve su kaynaklarının etrafına dikkat edin.

Isparda'da acemilik yapanlar 2-3 defa eyp programına alınırlar ve bilgilendirilirler.Eyp konulacak yerler eyp parkurunda askerlere gösterilir.

Ayrıca her dönem bir miktar patlayıcı patlatılarak eyp ve mayının etkilerine şahit olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder