Siyahkaya Bölüğü-Şırnak-Silopi

Isparta'dan acemilik yapan askerlerimiz doğuya ve güneydoğuya gittiklerinde birçok hikaye,kahramanlık destanı duyacaklardır.

Bu konuda 90'lı yılların sık sık saldırıya uğrayan ve çok stratejik bir konumda bulunan Siyahkaya Karakolu-Bölüğü sanırım ilk akla gelen yerlerden biridir.

Özellikle de geçmişte saldırıya uğrayan bir askeri merkeze giderlerse gittikleri andan teskere zamanına kadar o hikayelerle ilgili detaylar öğreneceklerdir.


"Siyahkaya"da görev yapan bir komutanında dediği gibi bir karakol geçmişte basıldıydsa ondan sonraki hergünü basılacak gibi yaşar.

Bu bölük Şırnak Tugayına bağlı "Çalışkan taburu"nun bölüklerinden biridir.Paralel bir çizgi üzerinde karakollar olduğunu düşünün bu çizginin en son uç noktasında Siyahkaya karakolu bulunmaktadır.

Siyahkaya Şırnak'ta askerlik yapan askerlerin sık sık duyduğu ve askerliğin vatan görevinin en stresli geçtiği yerlerden biridir.

Terör tarihinde Siyahkaya gerek teröristler gerekse de Türk askeri için oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır.

Bu nedenle de Siyahkaya 90'lı yıllarda çok yoğun şekilde tacize uğrayan ve Cudi bölgesinde çatışmaların yaşandığı bir yer olmuştur.

90'lı yıllardaki şiddetli çatışmalar ve teröristlerin lideri abdullah öcalanın özel emriyle Siyahkaya karakoluna saldırı yapılmıştır.

Bu saldırıdan sonra yakalanan teröristler bu saldırının amacının karakolu ele geçirip kürt direnişini farklı bir boyuta taşımak olduğını belirtmişlerdir.

Bu amaç için 1996'yı 1997'ye bağlayan yılbaşı gecesi saatler gece yarısını gösterdiğinde 800 civarında pkklı grup daha önceden planlanan saldırıya başlıyor

Siyahkaya yine çukur olarak söylenebilecek bir yerde ve birden fazla yerden saldırıya müsait bir konumdadır.

Bu nedenle de 800 civarındaki pkk lı siyahkaya bölüğünü dört taraftan ateş altına alıyor ve bir kısım terörist hava desteğini engellemek için doçkaların başında bekliyor.

Bir pkk lı grup havan diğer bir grupta arka arkaya roketlerle bölüğü ateş altına alıyor ve ağır makinalı atışı ile Türk askerlerini çaresiz bırakıyordu.

Bunun yanında saldırıyı yapan teröristlerin sayısının 4 te 1 kadar olan askerimiz göğüs göğüse çarpışıyor ve geri adım atmıyordu.

Ancak bu çatışmada yardım yolları kapatıldığı için ve Hamam Boğazı diye tabir edilen bölge mayınlı tuzaklandığı için Siyahkaya'ya yardım gelemiyordu.

Bu da askerimizin mermilerini daha dikkatli kullanması anlamına geliyordu.Mühimmatın bitmesi demek karakolun düşmesi anlamına geliyordu.

Hamam boğazı dene bölge Siyahkaya'giden yolun üzerinde bulanan ve yola hakim bir tepedir.Bu stratejik bölgede günümüzde askeri konvoy günleri yol emniyetini sağlamak için timler görevlendirilir.

İşte bu saldırıda da teröristlerin bölgeyi ne kadar iyi bildiği ve planı her detayıyla düşündükleri için Siyahkaya çok zor durumda kalmıştır.

Sürekli Tugaydan mühimmat desteği isteyen siyahkayanın bölük komutanının bu isteiği karşısında tugaydan bir komutan yarbay ve bir teğmen zırhlı bir araca mühimmat depolayıp yola çıkmışlardır.

Yoğun ateş altında bölüğe giren ve mühimmatı bırakıp şehitlerimizi alan kahraman yarbay ve teğmen bölüğe büyük moral vermiştir.

Bu dakikadan sonra atış dengesini sağlayan kahraman askerlerimize yardımlar gelmeye başlamış ve teröristlerin baskısı azalmıştır.

Siyahkaya o gün 5 askerimiz şehit olmuştur ancak bu kahramanlık hikayesi dilden dile anlatılmıştır.

Çünkü sayıca az olan ve silah bakımından da yetersiz olan bölük kahramanca çatışıp teröristlere karakolunu vermemiştir.

Bu çatışmalarda 45 pkklı ölmüş bir o kadarı da yaralı olarak yakalanmıştır.Bu çatışmalardan sonra yapılan operasyonlarda da 100 kadar pkk lı öldürülmüştür.

601 havan mermisi, 51 katyuşa füzesi, 49 roketatar mermisi, 10.000 adet doçka mermisi, 6.950 adet bkc mermisi, 900 kadar kanas mermisi 18500 kadar da kalaşnikof mermisi çatışmalardan sonra bulunmuştur

Şu anda Siyahkaya karakolu yeni yapılmış ve asker sayısı arttılmıştır.Bölgenin en stratejik noktaları askerimizin kontrolü altında olsa da her zaman tehlikeye açık bir yerdedir.

Siyahkaya'nın alt bölgesinde kalan Ercan Şahin karakolu da yine yeniden yapılıp Siyahkaya'ya bağlanmıştır.

Siyahkaya Bölüğü Resimleri
siyahkaya günümüz

siyahkaya jandarma bölük komutanlığı 90'lı yıllar

siyahkaya kanyon

siyahkaya bölüğü

siyahkaya nizamiye


yılanlı yol

ermeni köyü

hezil çayı hamam boğazının altı

siyahkaya kız tepesi

6 yorum:

  1. O surları bir asteğmen yapmış..Gittiğimizde 10 gün sonra terhis oldu.Son imparator derlerdi lakabına.Ondan sonrada asteğmen gelmedi.Geceleri ayak sesini bile duymazdım.Moral küpü derdik be adamdı.Adam adam gibiydi.Bir adam düşünün egosu sıfır.Allah selametlik versin.Komutanım okursan mailim osmancayci@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Bahsettiğiniz yeri ve 96-97 yılını iyi bilirim, yazdıklarınızın çoğu abartılı ve yalan yanlış bilgilerle dolu,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne alaka senin zamanında bişey olmamıştır mübarek.

      Sil
    2. Ne alaka senin zamanında bişey olmamıştır mübarek.

      Sil
  3. Siyah Kaya karakoluna çok iyi bilirim çalışkan taburundan gelip orda ikmal yapıp ballikaya mecrası na operasyon yapardık olmuş tüm şehitlerimize Allah'tan tan rahmet dilerim

    YanıtlaSil
  4. Siyah Kaya karakoluna çok iyi bilirim çalışkan taburundan gelip orda ikmal yapıp ballikaya mecrası na operasyon yapardık olmuş tüm şehitlerimize Allah'tan tan rahmet dilerim

    YanıtlaSil