Cudi Dağı-Şırnak

Cudi Dağı Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan terör örgütünün zamanında en güçlü olduğu bölgede olma özelliği taşımaktadır.

Cudi dağının en önemli özelliği Kuran-ı Kerim de de ismi geçmesi ve Nuhun gemisinin bu dağa oturduğu blirtilmektedir.

Ancak islamiyetin kitabında adı geçen bir dağa göre çok fazla kan dökülmüş ve büyük acıların yaşandığı bir dağ olmuştur.

Toplam yüksekliği 2100 metre civarlarında olan Cudi Dağı Türkiye ile Irak sınırı belirlemekte olduğu için çok fazla geçiş noktası olan bir dağdır.

Bu nedenle de Cudi dağı çevresinde çok fazla karakol ve üs bölgesi bulunmaktadır.Bu karakollar ve üs bölgeleri stratejik yerlerde olduğu için sık sık görüntü alınan bölgelerdir.

Çözüm sürecinden önce her yaz başlangıcında Cudi dağına operasyonlar düzenlenir ve terör örgütünün bahar yapılanması sekteye uğratılırdı.

Siyahkaya,Bolu Komando,Aydoğdu,Nazım Dinçer,Ercan Şahin gibi üs bölgeleri Cudi dağında bulunan ve geçmişte birçok çatışmanın yaşandığı yerlerdir.

Kuzey Irak'a yapılan operasyonların organize edildiği Çalışkan taburu Cudi dağı eteklerinden bulunmaktadır.

Bu tabura bağlı karakolların pek çoğu ve özellikle siyahkaya 90 lı yıllarda çatışmaların merkezi olurken bu dönemde en çok şehit Şırnak'ta olmuştur.

2000 li yıllarda Tsk nın burada aldığı önlemler Pkk terör örgütünü Şırnak'taki Gabar dağına ve Hakkari kırsalına yönlendirmiş Cudi dağında nispeten daha az çatışma yaşanmıştır.

Ancak hep dediğimiz gibi Cudi Dağı tehlikeli bir arazidir ve her zaman en risksiz dönemde bile ne olacağı belli olmaz.

Çekiliyorlar dediklerine bakmayın Cudi Dağında her zaman eylem yapabilecek bir terörist grubu hep olacaktır aman dikkat...

Cudi Dağı Resimler;
karlı cudi dağı

cudi dağı operasyon

cudi dağı resimleri

cudi dağı konvoyu

cudi dağı çatışma

cudi dağı kırsalı

 Tsk Cudi Dağı Operasyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder